maanantai 4. lokakuuta 2010

Hyvää eläinten viikkoa!

Tänään on kansainvälinen eläinten päivä, ja tästä alkaa eläinten viikko. Eläinten päivä on myös Franciscus Assisilaisen muistopäivä. Franciscus Assisilainen on katolisen kirkon valitsema eläinten ja luonnonsuojelun pyhimys. Eläinten viikkoa on vietetty vuodesta 1959 alkaen. Tänä vuonna eläinten viikon teema on sikojen hyvinvointi.

www.sikatehtaat.fi

Kansakunnan suuruus ja sen moraalinen edistys voidaan arvioida siitä, miten sen eläimiä kohdellaan. (Mahatma Gandhi)

Toivotan hyvää eläintenviikkoa Almalle ja Nellille Sateenkaarisillalle. Toivotan hyvää eläintenviikkoa myös kaikille eläimille, joilla on koti ja joita rakastetaan, mutta erityisen hyvää eläintenviikkoa ja ennen kaikkea parempaa elämää toivon kaikille hylätyille ja kodittomille eläimille sekä niille, jotka pelkäävät ja kärsivät ihmisten julmuudesta; kotieläimille jotka joutuvat asumaan tietämättömien ja/tai julmien omistajiensa kanssa; turkiseläimille ja koe-eläimille häkeissänsä, jotka kärsivät ja kituvat ihmisen julmuuden, turhamaisuuden ja äärimmäisen itsekkyyden tähden; eläimille, jotka elävät eläintarhoissa ja delfinaarioissa, vaikka kuuluisivat luontoon olemaan vapaana; tuotantoeläimille, jotka elävät liian lyhyen elämänsä kärsien oloissa, jonne eivät kuulu vain ihmisten makumieltumysten takia ja että ihmiset saisivat syödä mahdollisimman halvalla ja paljon tehotuotettua lihaa, jota eivät elääkseen edes tarvitse. Lähetän teille rakkautta ja pyydän anteeksi rotuni teihin kohdistamaa sortoa. Hyi helvetti meitä! :(

Eläinten tappaminen urheilun, nautinnon, seikkailun, nahkojen tai turkisten takia on sekä inhottava että ahdistava ilmiö. Sellaisella raa'alla toiminnalla ei ole mitään oikeutusta. (Dalai Lama)

Uskon, että joskus maailma on parempi paikka, ja tulevaisuudessa tämä aika nähdään eläinten holokaustina. Auschwitzhän alkaa siitä, kun joku sanoo että se oli vain eläin, ja jos teurastamoissa olisi lasiseinät, maailma olisi täynnä kasvissyöjiä. Eläinten kärsimys piilotetaan meiltä siististi pakattuihin jauhelihapaketteihin ja ”onnellisiin” valmiiksi marinoituihin broileripaketteihin, jotta meidän ei tarvitsisi miettiä ruuan alkuperää. Koska mehän emme halua miettiä sitä. Eläinteollisuus ja Valio ovat tehneet tuottavaa työtä luodessaan myyttiä onnellisena käyskentelevistä sioista, kanoista ja lehmistä. Todellisuus on valitettavasti jotain ihan muuta, ja sitähän me emme halua tietää. Harjoitamme spesismiä eli lajisortoa, joka on aivan yhtä tuomittavaa kuin rasismi.

Kysymys ei ole siitä, ajattelevatko ne, tai puhuvatko ne, vaan: kärsivätkö ne? (Jeremy Bentham)

Hyvää eläintenviikkoa kaikille, jotka lukevat tätä – sillä eläimiähän me olemme kaikki! Tämä linkki on dokumentti nimeltä Earthlings. Toivon, että se herättää ajatuksia suhteestamme kanssaeläimiimme sekä ympäröivään maailmaan.

Kuule rukouksemme, oi Herra.. Työllä rasitettujen, aliravittujen ja julmasti kohdeltujen eläinten puolesta.. kaikkien niiden puolesta, joita metsästetään, jotka on hylätty, jotka ovat peloissaan tai nälkäisiä.. Ja anna kaikille niiden kanssa tekemisissä oleville myötätuntoinen sydän ja lempeät kädet ja ystävällisiä sanoja. (Albert Swhweitzer)

2 kommenttia:

  1. "...jos teurastamoissa olisi lasiseinät, maailma olisi täynnä kasvissyöjiä."

    En kiellä, etteikö niin lihantuottajat kuin Valiokin olisi tehnyt menestyksekästä työtä sen suhteen, että eläinten kohtelun epäkohdat on Suomessa vaiettu suhteellisen suvereenisti. Maailmassa on kuitenkin syöty lihaa aina ja aina tullaan syömäänkin, joten ne lasiseinät teurastamoissa ei muuttaisi juuri mitään. Suuri osa maailman eläimistä kuitenkin vielä teurastetaan ihan normaaliperheiden takapihoilla, niin lasten kuin naistenkin silmien edessä ja lihaa syödään sielläkin. Epäilemättä kuitenkin kunnioitus sitä eläintä kohtaan on näissä kulttuureissa hieman eri, kuin minulla S-marketin kylmähyllyllä josta jauhelihapaketin nappaan ohimennen ostoskoriini.

    VastaaPoista
  2. Lihan kulutus on kasvanut moninkertaiseksi muutamassa kymmenessä vuodessa. Valitettavasti se tulee varmaan vielä jonkun aikaa kasvamaankin, mutta sitten sen on pakko vähentyä, ihan jo senkin takia että tämä pallomme ei kestä tällaista lihan kulutusta. Onhan se nyt oikeasti ihan järjetöntä kierrättää vilja karjan kautta, kun sillä samalla määrällä voitaisiin ruokkia moninkertainen määrä ihmisiä. Yhden lihakilon tuottamiseen tarvitaan 10 kg viljaa. Sen lisäksi ravinnon kierrättämiseen karjan kautta tarvitaan mm. lannoitteita, vettä ja energiaa. Maantalous on kolmanneksi suurin saastuttaja, teollisuuden ja liikenteen jälkeen. Laidunmaitten tieltä hakataan sademetsää, joka aiheuttaa sekä kasvihuoneilmiötä että eroosiota. Eli siis jo ympäristösyistä lihan kulutus ei voi loputtomiin kasvaa. Onpa jopa arvioita (muissakin kuin unelmissani ;), että se loppuisi kokonaan, kts. http://fifi.voima.fi/artikkeli/Lihansy%C3%B6nti-loppuu-varmasti/3435

    Länsimaissa, joissa sekä kulutetaan että tuotetaan suurin osa lihasta (suurin kuluttaja USA) ei kasvateta eikä teurasteta eläimiä normaaliperheiden takapihoilla. Jopa luomutilat ovat harvinaisia (ja niiden tuottama liha kalliimpaa luonnollisesti). Kyllä se on valitettavasti tehomaatalous, josta meikäläisten pihvit, jauhelihat ja nugetit tulee. Siinä touhussa eläin on vain esine, hyödyke. http://www.oikeuttaelaimille.net/ttnet/ En ymmärrä, missä vaiheessa ihminen keksi, että se muka omistaa maapallon, luonnonvarat ja toiset elävät olennot. Vain se, että pystymme alistamaan toiset ei pitäisi oikeuttaa siihen.

    Toivottavasti mukaasi tarttuu yhä harvemmin S-marketin kylmähyllyltä jauhelihapaketti. Lupaathan edes miettiä ja tiedostaa, mistä se on peräisin! Ehkä siirryt jossain vaiheessa luomulihaan ja riistaan, ja sitten jossain vaiheessa kävelet koko ruumishyllyn ohi kasvisosastolle. :)

    VastaaPoista